Friday, September 15, 2006

Senarai Rumah-rumah Kebajikan di Malaysia

Di sini aku sertakan senarai rumah-rumah kebajikan yang terdapat di Malaysia. Sesiapa yang berminat untuk menyumbangkan wang ringgit atau tenaga bolehlah menghubungi orang yang berkenaan di alamat/nombor yang tertera.

Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Perlis
Kompleks Penyayang Dr. Siti Hasmah
Jejawi, 01000, Kangar, Perlis
Tel: 04-9761957

Majlis Kebajikan Kanak-Kanak Kedah
(Rumah Amal Alor Setar)
Jalan bahagia, 988 Mentalon,05250, Alor Setar, Kedah
Tel: 04-7327313

Badan Usaha Anak-Anak Didikan Yatim
Negeri Kedah (BUDI)
Jalan pegawai, 06900, Yan, Kedah
Tel: 04-4655208

Persatuan Bela Didik Anak Yatim Islam (BEDAYA)
Daerah Kulim & Bandar Baru
No. 2, Jalan Bukit, 09000, Kulim, Kedah

Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia
(Rumah Kanak-Kanak Darul Aitam)
No. 1475, Lorong Seri, Jalan Langgar, 05300, Alor Setar, Kedah
Tel: 04-7335124

Persatuan Kebajikan Anak Yatim Pulau Pinang
Wisma Yatim, No. 173, Jalan Air Itam, 11400, Pulau Pinang.
Tel: 04-8288897

Rumah Kanak-kanak Taman Bakti
13200, Kepala Batas, Pulau Pinang.

Rumah Seri Kenangan
31250, Tanjung Rambutan, Perak.

Rumah Seri Kenangan
Jalan Stesen Ulu, 34000, Taiping Perak.

Rumah Kanak-Kanak Sultan Abdul Aziz
Jalan Ipoh, 33000, Kuala Kangsar, Perak

Rumah Kanak-Kanak Tengku Budriah
Batu 4, Jalan Cheras, 58000, Kuala Lumpur

Taman Pendidikan Anak Yatim Darul Kifayah
Kampung Batu, Batu 5, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.
Tel:03-6270960

Rumah Tunas Harapan Tengku Ampuan Rahimah
Jalan Semarak, 45000, Kuala Lumpur.
Tel: 03-8891495

Rumah Kanak-Kanak Kampung Damai
KM 28.5, Kuang, Gombak, Selangor
Tel:03-6552823

Rumah Seri Kenangan
KM 11, Jalan Cheras, 43000, Kajang Selangor.

Rumah Anak Yatim Sungai Buaya
Kuala Langat, 42700, Banting, Selangor
Tel: 03-8674964

Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Islam
Sabak Bernam, Selangor, Parit 1,Jalan Timur, 45300,Sungai Besar,Selangor.
Tel: 03-8841234, 8842340, 8842849

Rumah Anak-Anak Yatim Hulu Kelang Selangor
Rumah Bakti, KM 11, Jalan Hulu Kelang, 68000, Selangor
Tel:03-4568880

Yayasan Anak Yatim Dan Kebajikan
Murid-Murid Islam Semenyih (YAYAKIN)
Semenyih, Selangor
Tel: 03-8337675, 8139351

Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim/Anak Miskin
Klang (PEYAKIN)
KM 3, Jalan Meru, KG batu Belah, 41050, Klang
Tel: 03-3412513

Rumah Amal Cahaya Tengku Ampuan Rahimah (RACTAR)
Taman Subang Permai, 47500, Subang Jaya, Selangor
Tel:03-7312664

Rumah Kebajikan Anak Yatim Al-Khairiyah
Batu 1 1/2, Sungai Pinang, Jalan Kapar, Klang, Selangor
Tel:03-3410362

Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Islam Sabak Bernam
Daerah Sabak Bernam, Jalan Parit Satu, 45300, Sungai Besar, Selangor
Tel: 03-8842849

Rumah Kanak-Kanak Kuala Selangor
(Rumah Tunas Harapan)
Jalan Semarak, 45000, Kuala Selangor
Tel: 03-8894148

Yayasan Anak Yatim & Kebajikan Murid Islam Semenyih
(YAYAKIN)
Semenyih, Selangor
Aras Dua pejabat Agama Islam,
Daerah Kuala Langat, Jalan Low Ti Kok 43000, Kajang, Selangor

Jemaah kebajikan Anak-Anak Yatim & Miskin
Ulu Gadong, Kampung Ulu Gadong, 71350, Rembau, Negeri Sembilan

Rumah Seri Kenangan
Jalan Har Hui Foong, 70200, Seremban, Negeri Sembilan

Rumah Tunas Harapan Payung Seri Sejahtera
Kuala Pilah, Seri Menanti, 71550, Negeri Sembilan
Tel: 06-4811163

Yayasan Anak Yatim Dewan Perniagaan Melayu
Tingkat 11, Wisma Dewan Perniagaan Melayu,
Jalan Datuk Bandar Tunggal, Seremban
Tel: 06-7620251

Lembaga Kebajikan Pengurusan Anak Yatim Miskin Islam
Sekolah Agama Paya Rumput, Sungai Udang, 76300, Melaka
Tel: 06-3512364

Rumah Tunas Harapan Jasin
D/A Pejabat kebajikan Masyarakat Daerah
77000, Jasin Melaka

Rumah Seri Kenangan
Cheng, 76450, Melaka

Pertubuhan kebajikan Anak-Anak yatim Islam Batu Pahat
180, Jalan Kluang, 83000, Batu Pahat, Johor
Tel: 07-7725841

Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Islam
No. 16, Jalan Petri, 84007
Muar Johor
Tel: 07-9510022

Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim, Johor
118, Jalan Bukit Cagar, 80300, Johor Bahru, Johor
Tel: 07-2234664

Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Mersing
D/A Pejabat Agama Mersing, Aras 3, Kompleks Pejabat-Pejabat Kerajaan, 86800, Mersing, Johor
Tel: 07-7992834

Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Kluang
No. 30, Jalan Besar Off Jalan Kolam Air, 86000, Kluang, Johor
Tel: 07-7725841

Rumah Seri Kenangan
Jalan Ithnin, Kg. Ungku Mohsin, 80350, Johor Bahru

Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Segamat
KM 5, Jalan Muar, 85000, Segamat, Johor.
Tel: 07-7734249

Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Islam (Kota Tinggi)
Lot 2472, Jalan Taib, Kota kecil, 91900, Kota Tinggi, Johor
Tel: 07-8834753

Rumah Kanak-Kanak Tengku Ampuan Fatimah
Alor Akar, 25250, Kuantan Pahang

Rumah Seri Kenangan
Taman Kamumin, 16100, Pengkalan Chepa Kelantan

Persatuan Kebajikan Islam Terengganu
(PERKASA)
Rumah Kebajikan Anak-Anak Yatim Islam Darul Falah,Padang Su Man, Jalan Mak Kemas, Bukit Payung, 21400, Kuala Terengganu
Tel: 09-6192667

Persatuan Kebajikan Anak Yatim Terengganu (PERKAYA)
423-B, Jalan Pusara, 20400, Kuala Terengganu
Tel: 09-6224924

NURUL IHSANASRAMA ANAK-ANAK YATIMKG TALANG TENGAH,31120 SUNGAI SIPUT (U),PERAK. TEL : 05-5984708 / 05-5984715H/P : 019-5774553

35 comments:

juds said...

hello Hanim, nice too meet u.. terima kasih untuk senarai rumah-rumah kebajikan di malaysia yang dipaparkan dalam blog kamu.. itu memang banyak membantu saya untuk mencari senarai rumah-rumah kebajikan ini. tetapi boleh minta tolong sikit lagi tak... :P
mana boleh saya dapat senarai rumah-rumah orang tua? terima kasih banyak2...

Anonymous said...

hye, thanks for the list.

mimi said...

salam...thnkz 4 d list...
ermm...de lg x list 4 rumah ank2 yatim yang x mndapat prhatian di kawasan slngor n kl

sharafi said...

thanx 4 ur list...sy dh manfaatkannya.. insyaallah bulan dpan skolah ktarang g mlawat diorang

Anonymous said...

salam....thankz bg list2 ni.... kebetulan mmg sy tgh cari rumah kebajikan kanak2 cz sy teringin nk ambil anak angkat...

Anonymous said...

salam....thankz bg list2 ni.... kebetulan mmg sy tgh cari rumah kebajikan kanak2 cz sy teringin nk ambil anak angkat...

ayin said...

salam..thanx 4 ur list..cz sy mmg tgh cri rmh kbajikan sbb nak tolong kakak tsyg cri ank angakt..tp btl ke yg org slalu ckp dkt rmh2 ni kite blh dptkan ank angkat?sbb sy kshan pd my sis cz dah lama sgt nak cari ank angakt..

ana said...

Hrm..bila tibe ramadhan masing2 sibuk nk buat amal..anyway ur list is really helpful..comp i tgh crik nk organise event berbuka puasa..rasa which one the best yeah..

cyma said...

my residential college pun nak wat event buka puasa.. rse2 nye, rumah anak yatim sekitar klang valley mne yg sesuai?

Anonymous said...

salam..
sy cube dapatkan contek number Rumah Kanak-Kanak Tengku Budriah di
Batu 4, Jalan Cheras, 58000, Kuala Lumpur tapi xjumpe katmane2 la...
hanim atau sesiapa bleh bantau sy x?

Anonymous said...

hi..
soalan:
saya nak tahu mana alamat dan no telefon rumah kebajikan di kuching sarawak? adakah saya boleh memberi sumbangan dari segi tenaga.. membantu apa yang perlu untuk meringankan beban..

Anonymous said...

salam..thanks for the list, but i wonder to know it's the number you have been given was correct coz i can't got that

Anonymous said...

rumah orang2 tua di n.sembilan ada?

Anonymous said...

rumah orang2 tua di n.sembilan ada?

Anonymous said...

Salam....terima kasih atas list2 rumah anak2 yatim...Ada niat di hati untuk membantu & menderma pd mereke...

Anonymous said...

salam,
ade sape2 x yg tau mane umah kebajikan yg memerlukan baju utk didermakan...sebab yg seye tau skarng bnyk umah kebajikan ni yg prefer duit..
so sape yg tau tlng bagitau saye ye..asap..
tq...

schizo said...

saya teringin nak ambil anak angkat yang masih bayi..kalau boleh saya nak yang baru lahir..sebab saya nak susukan dia sendiri..saya masih bujang dan saya ada tanya seorang doktor nie tentang boleh ker perempuan yg tak mengandung mengeluarkan susu?dia kata boleh dengan ada satu suntikan hormon nie..jadi saya nak mintak tolong sesangat sesiapa yang boleh berikan saya anak angkat baru lahir..saya akan jaga dia lebih dari nyawa saya sendiri..saya berpendapatan tetap...bekerja sebagai seorang ahli fisioterapi di salah sebuah hospital di kuala lumpur..kalau sesiapa ada info boleh email saya di schizo2010_opi@yahoo.com

Anonymous said...

kenaparumah seri kenangan cheras x bg no tel n rumah anak yatim diselangor semuanya x cukup 1 nombor?

Intan Sari said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

salam,boleh saya dapatkan senarai rumah kebajikan di johor utk pesakit mental ttp selain hospital mental tampoi?tq....

LOST said...

please to all malaysian....im looking for my lost grandfather...his name is mohd noor...he is very old now...i hope to anyone that have a person name mohd noor...please e mail me at izam_spike@yahoo.com,and to all rumah kebajikan masyarakat or orang2 tua...please contact me....his figure short person,not sane,a litle cubby...please malaysia...the last person claim seeing him at KAJANG...

Jannah said...

Salam, bolehx bg senarai rumah orang2 tua kt msia neyh.Actually sy dh lme nk pergi sana cuma xtau ktne n cmne nk contact.harap sgt dpt maklum blas dr admin...moga d'permudahkn ye..AMEEN, anything admin cn juz contct me at orenji_85@yahoo.com
Many thnx..(>,<)

molly_kb04 said...

hai..saya monica berasal dari kota kinabalu sabah,saya berumur 29thn n sudah mempunyi seorang anak laki-laki berumur 10thn..hasil dari perkawinan pertama n bercarai..kini saya berkawin kedua kali n selapas 3thn bersama kami tak punyi anak atas masala kesihatan saya,jadi kepada di luar sana sesiapa saja yang sudi memberi saya anak untuk saya jaga sepanjang hayat,atau sesiapa saja yang tidak mampu menjaga anak kerna masala kawangan keluarga atau bilangan anak yang ramai..saya sudi terima tak kira anak perempuan atau laki-laki asalkan baru lahir atau 2 bulan ke bawah usianya..n bukan beragama muslim,kerana secara jujur saya beragama kristian..n untuk menghubungi saya sila emil saya ke molly_kb04@yahoo.com TQ..

Anonymous said...

Salam,
Saya mempunyai beberapa koleksi pakaian yang ingin didermakan. Kepada sesiapa yg ada info @ tau rumah kebajikan mana yg memerlukan pakaian, sila maklumkan pd sy di rozaedmond@gmail.com. TQ

slumber gurlz said...

salam
thankz membantu saya mendapatkan info ttg rumah kebajikan dengan cepat coz kami akan membuat khidmat masyarakat coming soon with my school....

Rumah Permata Kasih said...

RUMAH PERMATA KASIH
http://rumahpermatakasih.blogspot.com


MEMOHON SUMBANGAN BANTUAN KEWANGAN & MAKANAN

Merujuk kepada perkara diatas, sukacitanya dimaklumkan bahawa RUMAH PERMATA KASIH (RPK) adalah sebuah pusat kebajikan yang menaungi seramai 32 orang terdiri daripada anak-anak yatim, anak fakir miskin, asnaf zakat yang didaftarkan diatas nama PUSAT JAGAAN PERMATA KASIH. RPK juga berperanan sebagai pusat pengumpulan dan agihan bantuan berupa makanan asas serta lain-lain barangan dan menjadi tempat rujuk bagi mereka yang dalam kesusahan terutamanya ibu tunggal, dan asnaf zakat. Selain anak-anak yang berada dalam asrama, terdapat juga anak-anak yang mendapat perhatian RPK dan masih tinggal di rumah masing-masing.

2. Oleh yang demikian ,kami amat memerlukan sumbangan berupa kewangan dan makanan harian /mingguan /bulanan untuk makanan pagi ,tengah hari ,atau petang bagi meringankan kos perbelanjaan RPK.

3. Moga –moga Tuan sudilah berkongsi susah senang bersama kami untuk menolong anak –anak di RPK ini.Segala jasa baik tuan hanya Allah saja yang menbalasnya atas kebaikkan tuan.Sehubungan dengan itu kami amat berharap agar pemohonan sumbangan ini mendapat perhatian dari pihak tuan.

4.Untuk sebarang pertanyaan dan urusan sila hubungi :

Hp Puan Subiha Safar :013-5038343
En. Wan Shahrun : 013-5165295

5. Besarlah harapan kami sekiranya pihak tuan dapat menbantu kami menyelesaikan keperluan diatas . Segala kerjasama /perhatian /sumbangan yang tuan berikan ,kami dahului dengan ucapan jutaan terima kasih .Semoga Tuhan membalasi dengan kebaikan segala sumbangan yang tuan hulurkan.

Sekian,

Yang menjalankan tugas,

PUAN SUBIHA SAFAR
(Pengurus Rumah Permata Kasih)

*Sekiranya ingin menyumbang atau menggunakan cek boleh di bank in ke akaun Maybank. (MBB : 557090309604 - PUSAT JAGAAN PERMATA KASIH )

*Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Rumah Permata Kasih sila layari blog kami di
http://rumahpermatakasih.blogspot.com

Anonymous said...

salam ... pusat ni tmpt berbaya atau tak ... krna sy mgandug .. sy tkot membri tao pd cg n kuage sy .... hmmmm banti lha sy hmmmmmmmmmmmm............

Anonymous said...

salam...kepada miz yang baru post kat cni pada 15/10/12 @ 4.18pm...
saya ingin membantu anda...hubungi saya di fb fazmie_telur2012. dengan kadar segera...saya tggu...

Dr. LuRVe said...

Assalmualaikum, saya menyeru anda semua membantu mereka.. sertai program terbaru kami


http://xxdrlurvexx.blogspot.com/2013/04/jom-sertai-anugerah-blogger-prihatin.html

Anonymous said...

most well-accepted fashion trends of all. Popularity of jeans [url=http://www.aravind.org/coach.htm]コーチバッグ[/url] Law Association. I had grown up watching thousands of cases where [url=http://www.aravind.org/toryburch.htm]トリー バーチ 靴[/url] Dark Side. And the Oscar-nominated Enron: The Smartest Guys in [url=http://www.aravind.org/toryburch.htm]トリー バーチ 靴[/url] details that simulate a physical casino. There is no reason to
adds Szczepanowki. CaptureRx has a national presence with [url=http://www.aravind.org/coach.htm]コーチ財布[/url] Shipyard in Louisiana is now working the Liverpool Bay project, [url=http://www.aravind.org/coach.htm]http://www.aravind.org/coach.htm[/url] via email with your current customers and offering customers [url=http://www.aravind.org/toryburch.htm]http://www.aravind.org/toryburch.htm[/url] dotted outline. Save the stencil in case you need it for
the incidence of flat tires because it raises the tire a few [url=http://www.aravind.org/coach.htm]COACH長財布[/url] up with the basic strategy of counting cards. In 1977, when a [url=http://www.aravind.org/coach.htm]コーチカバン[/url] galleon set sail and it was passing through his territory. This [url=http://www.aravind.org/celine.htm]http://www.aravind.org/celine.htm[/url] clicks of your mouse. For a list of businesses that offer you

Anonymous said...

Salam.boleh saya tahu alamat dan no. telefon rumah org tua di kuching, sarawak??

Anonymous said...

SALAM, Sy ingin tahu mana2 rmh kebajikan yg menrima org tua sbb sy mempunyai seorng ibu yg telah nyanyuk dan gila, kdg2 bersikap ganas, sy mempunyai keluarga yg perlu perhatian, adik bradik lain sudah buang ibu, sy tiada jln lain sbb bekerja dan sering bertengkar dgn suami pasal ibu yg gila itu. hubungi sy..tolong ye

Anonymous said...

Salam.. saya dan suami teringin sangat2 utk mengambil anak angkat sebab kami masih belum dikurniakan anak lagi. tp, kalau boleh kami mahu baby yg baru lahir kerna saya mahu bagi susu badan sendiri. Jikalau, pihak tuan/puan sudi memberikan kami anak utk di jadikan anak angkat tolong email ke syakilabaizura2@gmail.com dgn syarat2nya sekali..

liew kh said...

??????????
??????????
?????
???????????
?????????

liew kh said...

??????????
??????????
?????
???????????
?????????